Orange Motors helpt Nederland ‘hartveilig’ te maken.

Orange Motors reanimatietrainingOpel en Feyenoord werken actief samen met de Hartstichting om sportverenigingen én hun buurt ‘hartveilig’ te maken. Ten minste 300 voetbalclubs in heel Nederland worden door Feyenoord opgeroepen en ondersteund om reanimatietrainingen te volgen. Op woensdag 24 juni werd de officiële aftrap gegeven en kregen 32 leden van voetbalvereniging s.v. CWO uit Vlaardingen een reanimatietraining bij ons in de showroom in Rotterdam. De training werd tegen een sterk gereduceerd tarief gegeven door professionele zorgverleners van het Erasmus MC.

Elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis; op het sportveld overlijden als gevolg hiervan 250 mensen per jaar. Opel en Feyenoord zetten zich actief in om voor de Hartstichting duizenden vrijwilligers te werven, die kunnen helpen op het moment dat iemand een hartstilstand krijgt. Hulp binnen zes minuten na een hartstilstand kan de overlevingskans namelijk verdubbelen. Daarom zijn in ons land zo’n 200.000 burgerhulpverleners nodig. Dit zijn vrijwilligers die zijn geregistreerd bij een reanimatie-oproepsysteem.

In het veld
Voetbalvereniging s.v. CWO is de eerste club die met haar leden deze reanimatietraining heeft gevolgd. Voorzitter Herman Berkhout: “Sporten is goed voor een mens. Een potje voetbal kost wel wat energie, maar je gaat je wel beter voelen. Helaas loopt het soms anders in het veld of langs de lijn. Een hartstilstand kan in principe iedereen krijgen. Als het mij zou gebeuren, zou ik blij zijn als het op een plek gebeurt waar mensen in de buurt zijn die kunnen reanimeren, want als iemand meteen start met reanimeren is mijn overlevingskans het grootst.”

Aanmelden
Met deze actie willen wij ook leden van andere sportverenigingen inspireren om zo de vereniging en de buurt hartveilig te maken. Ook mensen die al kunnen reanimeren, hebben via de website de mogelijkheid om zich aan te melden voor het reanimatie-oproepsysteem.

Op www.opel.nl/voorhetleven kunnen geïnteresseerden bekijken hoe hartveilig hun buurt is. Bezoekers die zich willen aanmelden als burgerhulpverlener worden doorverwezen naar het betreffende reanimatie-oproepsysteem van Hartveilig Wonen of HartslagNU.